Uzun boylular ve kilolular daha çok su tüketmeli

Vücudun su ihtiyacı beden kitle endeksiyle doğru orantılıdır. Ne kadar kilolu ya da uzun boylu iseniz o kadar fazla su içmeniz gerekiyor. İftarda içilen soğuk su metabolizmayı hızlandırıyor

Yapacağınız sağlıklı seçimler ile oruç tutmayı aynı zamanda sağlık açısından gerçek bir tedavi yöntemine dönüştürebilirsiniz. Bir insanın tüketmesi gereken sıvı miktarı beden kitle endeksiyle doğru orantılı olmalıdır. Yani ne kadar kilolu ve uzun boyluysanız o kadar fazla su içmelisiniz. Artık yeni bir formül geliştirdik: 70 kiloya 2.2 litre su diyoruz. Oruç tutarken su alabileceğiniz zaman kısıtlı olsa da tüketilen toplam sıvının zamana yayılması gerekir. Dolayısıyla son anda bir litre su içeyim bana yeter demek sakıncalı olur. Su içmenin en iyi yolu her seferde 10 yudum içmektir. Hem şişkinlik, hem de fazla suyun hemen atılımı önlenir, hücrelerin su depoları dolar. Aniden yüksek miktarlarda içilen sıvı hemen idrara dönüştüğünden gün boyunca ihtiyacınız olacak sıvı rezervini tehlikeye sokar. 

SUYU SOĞUK OLARAK İÇİN 
Vücudumuzun sıvı rezervini etkileyecek bir diğer faktör de sıvı kaybetmemize sebep olan sıcaklardır. Yaz aylarına denk gelen orucun özellikle belirli hastalıkları olan kişilerde tehlike oluşturmasının sebebi, farkında olmadığımız sıvı kayıplarıdır. En hassas su içme dönemi ise orucun açıldığı andır. Soğuk içilen su hızlıca mideden tahliye olur ve eksik kalan sıvı ihtiyacınızı karşılar. Oda sıcaklığında içilen su ise midenizde şişkinliğe yol açacaktır. Soğuk içmenin diğer bir faydası ise yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmasıdır. Su içmede temel kural; 2-2.5 litre, 10’ar yudum ve soğuk olmalıdır. Oruçluyken oluşan baş ağrılarının en temel sebebi susuzluktur. 

KARA BUĞDAY TANELERİ YİYİN 
Sabahtan suda beklettiğiniz kara buğday tanelerini sahurda yoğurt veya süt ile karıştırarak yiyin. Diğer karbonhidratların sağladığı sekiz saatlik tok tutma özelliğini 12 saate çıkartın. Kara buğday yiyen kişiler açlık nedir pek bilmezler. 

SOFRANIZDA YOĞURT OLMALI 
Harvard Üniversitesi’nin yoğurtla ilgili yaptığı araştırmasına göre; günde 3 kase (100 gr.) yoğurt yiyenlerin günlük 550 kalori daha az aldıkları görüldü. Bu hem diyet yapanlar, hem de oruç tutanlar için inanılmaz bir kazanım. Yoğurdun diğer özellikleri arasında susuzluğu giderme ve midebağırsak sistemini düzenleme gibi etkileri de var. Sofralarınızda yoğurdu baş tacı yapmanız gerektiğini söyleyebilirim. 

PROTEİN ALIMINI ARTIRIN 
Sahur esnasında yediğimiz basit ve kompleks karbonhidratlar ilk sekiz saat tok kalmamızı sağlar. Sekizinci saatin ardından sahurda alınan protein, karaciğer depolarıyla beraber uzun etkili yakıta dönüşerek on iki saat süren ilave destek sağlar. Dolayısıyla düzgün bir sahur öğünü ile sağlıklı bireyler on sekiz saat süreyle herhangi bir açlık durumu yaşamadan oruç tutabilirler.

ÇAY İÇMEK SUYUN YERİNİ TUTMAZ DİYE BİR ŞEY YOK
Ramazan aylarında en fazla spekülasyonu yapılan konu çaydır. ‘Çay içilmemelidir’ ya da ‘Sadece iftarda içilmesi doğrudur’ gibi bir çok yorum karşınıza çıkabilir. Net olarak ifade etmek isterim ki; çay, su kadar sıvı ihtiyacını karşılar, hiçbir aksi habere inanmayınız. 2006 yılında European Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırma, çayın normal sınırlarda içilmesinin herhangi bir susuzluğa yol açmadığını bilimsel olarak kanıtlamıştır. Araştırma detaylı incelendiğinde; çayın su kaybına yol açması için belirli bir zaman aralığında, en az 14 bardak içilmesi gerektiğini göstermiştir. Bu sebeple sadece sonuç ilişkisine dayalı diğer yazıları göz ardı etmelisiniz. Ramazan ayında tutulan aralıklı oruç tipinde sıvı kaybını ve böbrek fonksiyonlarını araştıran bir diğer yayın ise Malezya’dan geldi. Bu rapora göre, oruç öncesi ve oruç tutulurken toplanan idrar miktarlarında fark olmamış, hatta konsantrasyonu da değişiklik göstermemiştir.
DR. HALİT YEREBAKAN

Sabah.com.tr